[50x51 icon] [88x31 icon]
NOTscape Sites


"Maar pas op voor de duistere kant... Als je eenmaal het donkere pad bewandelt, dan zal dat voor altijd je levensdoel domineren, het zal aan je vreten..."

"...Is de duistere zijde sterker ?"

"Nee...nee...nee. Sneller, makkelijker en verleidelijker."

Yoda en Luke Skywalker, The Empire Strikes Back
Ze hadden het over De Kracht gezegd, maar het geldt net zo goed voor HTML.

NOTscape sites zijn web pagina's die, door een bewuste keuze van de auteur, geen enkele uitbreiding van HTML bevatten die alleen door de populaire Netscape browser worden ondersteund. Dat doen ze omdat Netscape door de introduktie van deze uitbreidingen is begonnen aan het fragmenteren van het Web in een aantal subgroepen die niet met elkaar kunnen communiceren. De pagina's waarin Netscape uitbreidingen worden gebruikt zien er heel anders uit voor mensen die een andere browser gebruiken; soms is het zelfs onleesbaar. Kijk voor een voorbeeld daarvan eens naar Raphaël Quinet's Surrender to Netscape! site.

Netscape's versie van HTML (ook bekend als NHTML) is niet HTML 3.0. In feite hield hierbij het gemeenschappelijke van HTML 3.0 op, nu is het gesplitst in een aantal aparte, kleinere ontwerpen, voorgesteld door het World Wide Web Consortium. Maar er is nu wel weer een gemeenschappelijke HTML specificatie, namelijk W3C's HTML 3.2, ook bekend onder de naam Wilbur. In dit nieuwe ontwerp zitten een aantal van Netscape's uitbreidingen, zoals tabellen en horizontale uitlijning van illustraties. Toch blijven veel van Netscape's uitbredingen een klap in het gezicht van de voorgestelde standaard, en het zal in de toekomst leiden tot nog slechtere uitwisselbaarheid.

Helaas wordt de fragmentatie van het Web alleen maar slechter, niet beter. Nu Microsoft ook nog een nieuwe Explorer toevoegt, zijn er nog meer niet-uitwisselbare tags toegevoegd aan de mix. En al wordt het niet expliciet door het NOTscape icoon aangegeven, weigeren NOTscape aanhangers om deze tags in hun pagina's op te nemen, om de zelfde redenen als bij Netscape 3.

Meer en meer mensen steunen deze beweging. Veel voorbeelden van Netscape en de reactie erop kunnen gevonden worden op de AntiNetscape Page van Matt Bandy. Een andere verwante site is de homepage van de campagne Best Viewed With Any Browser ("te zien met ELKE browser"), die een browser-onafhankelijk ontwerp stimuleren, en die veel links heeft naar bruikbare HTML ontwerp-adviespagina's. Als je nu ook zeker wilt weten dat je pagina's aan de eisen van NOTscape voldoen, en dat ze voldoen aan de officieel opgestelde standaard, dan kun je het beste de service gebruiken van de WebTechs HTML Validation Service of Kinder, Gentler HTML Validator.

De NOTscape logo's zijn een manier voor individuele WEB site ontwerpers om duidelijk te maken dat ze het niet eens zijn met de niet-standaard HTML talen. Kies het logo dat je het mooiste vindt. Helaas is onbekend wie het origineel heeft gemaakt. De wens voor een HTML standaard wordt duidelijker door de hele WEB gemeenschap en wordt door meer en meer WEB site ontwerpers gesteund.......

Inclusief door mijzelf.


[NL] Nederlands
door Chris Hayes <chayes@xs4all.nl>

[US] English (USA)
[CA] English (Canada)
[JP] Nihongo
[DK] Dansk
[ES] Español (España)
[MX] Español (México)
[BE] Français (Belgique)
[IT] Italiano
[DE] Deutsch
[BR] Português (Brasil)
[HR] Hrvatski (Hrvatska)
[US] Hrvatski (SAD)
[RU] Russkiy
Wil je een vertaling van deze pagina maken ? Vraag het even ! (in het engels)


Lynx Enhanced!  Best Viewed with Any Browser  Free Speech Online!  W3C Wilbur Checked! 

Last modified: Apr 20, 1998; 19:56 EDT